Radi i putuj Amerika

O Americi

o-americi-6

Sjedinjene Američke Države - SAD, (United States of America - USA) su federalna ustavna republika koju čini pedeset država i jedan federalni okrug. U SAD živi oko 323,5 miliona stanovnika različitih nacionalnosti i veroispovesti, tako da zajedno čine jednu veliku multikulturnu sredinu.

Osnovane su 4. jula 1776. godine donošenjem Deklaracije o nezavisnosti i taj datum danas predstavlja najznačajniji američki praznik.

Amerika je zemlja sa najjačom privredom na svetu. Nacionalna valuta u SAD je američki dolar, koji je istovremeno i valuta sa najvećim udelom u svetskoj ekonomiji.

Sjedinjene Američke Države – SAD su treća po veličini zemlja na svetu.
Kontinentalni deo Amerike, bez Aljaske i Havaja, prostire se u 4 vremenske zone (link).

SAD zauzimaju ogromno prostranstvo sa različitim klimatskim tipovima.
Istočno od 100-og meridijana klimatske zone variraju od vlažne kontinentalne na severu do vlažne suptropske na jugu.

Zapadno od 100-og meridijana prostire se ogromna planinska oblast sa alpskom klimom dok su ravnice uglavnom polupustinjske. Jugozapadna oblast ima pustinjsku klimu.

O Americi 1
O Americi 2

Na krajnjem jugu Floride zastupljena je tropska klima. Priobalni delovi Kalifornije imaju mediteransku klimu, a ostatak obale okeansku klimu.

Ekstremni vremenski uslovi rezervisani su uglavnom za izuzetno jake vetrove, posebno oko meksičkog zaliva, gde su uragani vrlo česti, dok je američki srednji zapad najviše izložen razornom dejstvu tornada.

Turizam i industrija zabave su jedne od najprofitabilnijih američkih privrednih grana.

U oblasti medijske produkcije Amerika je svetski lider.

Centar filmske produkcije je Hollywood i nalazi se na zapadnoj obali u najbogatijoj državi Kaliforniji. Najveće filmske zvezde se svake godine okupljaju u Hollywood-u na dodeli najznančajnijih priznanja za ostvarenja u filmskoj umetnosti, nagrade Oscar.

O Americi 3
O Americi 4

Amerika je i kolevka raznovrsnih muzičkih pravaca i stilova: kantri, gospel, džez, bluz, rokenrol, hip-hop.

SAD imaju i dugu pozorišnu istoriju, a najpoznatije pozorište je čuveni Brodvej u Njujorku.

Amerika mnogo ulaže u sport. U školi i na fakultetima je obavezno bavljenje sportom i posebno se cene uspešni sportisti.

Najpopularniji sportovi su: američki fudbal, košarka, bejzbol i hokej na ledu.

http://snap.rs/wp-content/uploads/2017/12/o-americi-5-680x340.jpg
Scroll