pitanja-odgovori

FaQ

  • Koliko mogu da zaradim?

    – Iskustvo govori da ukoliko radiš 4 meseca i pored posla koji ti obezbedi agencija pronađeš i dodatni posao, možeš zaraditi i duplo od uloženog (8.000-12.000$).

  • Da li mogu da radim više poslova?

    – Da, viza koju budeš dobio/la ti omogućava da radiš istovremeno više poslova, legalno, s tim što moraš voditi računa da je posao koji ti je obezbedio SNAP/IENA prioritetan.

  • Koju vrstu vize dobijam?

    – Učesnici W&T USA programa dobijaju J-1 vizu i mogu da rade u SAD maksimum 4 meseca, a nakon toga mogu 1 mesec da putuju.

  • Da li J-1 viza može da se produži?

    – Ne.

  • Šta je DS-2019?

    – DS-2019 je dokument koji izdaje US Department od State i na bazi koga se dobija J-1 viza. On je sastavni deo vize i bez njega se ne moze dobiti SSN (Social Security Number) niti ući u SAD.

  • Šta je Social Security Number – SSN?

    – SSN je devetocifreni broj koji se izdaje državljanima SAD, licima sa stalnim boravkom u SAD i privremenim radnicima u SAD. SSN se izdaje preko Social Security Administration. Primarna namena SSN je praćenje poreskih prihoda. Vremenom je postao i licni identifikacioni broj (National Identification Number). Studenti, učesnici Work & Travel USA programa moraju da se prijave za dobijanje SSN po dolasku u SAD.

  • Šta ako ne dobijem Social Security Number – SSN?

    – Ukoliko posle 6 nedelja ne dobijete SSN, pozovite Social Security Administration na besplatni broj 1-800-772-1213. Imajte spremnu, pri ruci, potvrdu o apliciranju za SSN – Social Securty Receipt. Ukoliko ste aplicirali za SSN, a niste ga dobili Vi imate pravo da radite i da primate platu. Ako imate jos pitanja kontaktirajte IENA.

  • Šta je SEVIS?

    – SEVIS je kompjuterski sistem američke vlade koji prikuplja i obrađuje podatke o stranim studentima koji dolaze u SAD na programe kulturne razmene. Svi učesnici programa moraju u roku od 10 dana od dana ulaska u SAD da se registruju u SEVIS sistem.

  • Koliki su SEVIS troskovi?

    – SEVIS troskovi iznose 35 USD i plaćaju se prilikom apliciranja za USA vizu.

  • Ukoliko promenim adresu i poslodavca u SAD, da li moram da se registrujem na SEVIS i prijavim promenu?

    – Da, svaka promena adrese u SAD mora da se prijavi preko SEVIS-a putem web site-a ili telefona.

  • Da li mogu samovoljno da napustim posao koji mi je obezbedio IENA?

    – Ne, jer si zahvaljujući tom poslodavcu dobio/la posao, smeštaj i dokument DS-2019 na bazi koga se dobija J-1 viza.

  • Sta ako mi se ne svidja posao ili imam problema sa poslodavcem?

    – Prvo, razgovaraj sa svojim poslodavcem. Često problemi nastaju usled nedostatka komunikacije. Ako nisi u mogućnosti da sam/a rešiš problem moraš pozvati IENA za asistenciju.

  • Da li mogu da radim i petog meseca?

    – Ne. Možes da radiš maksimalno 4 meseca, a petog meseca samo da putuješ.

  • Da li mogu da putujem i radim kod istog poslodavca sa drugom/drugaricom?

    – Da.

  • Da li mogu petog meseca da putujem van SAD?

    – Ne.

  • Već sam jednom bio/la na programu, da li mogu ponovo da idem?

    – Da, ukoliko si se vratio-la u zemlju pre isteka J-1 vize, nastavio/la da redovno daješ ispite i sebi obezbediš radnu ponudu.

  • Da li je obezbedjen smeštaj?

    – Da, uz posao je obavezno, obezbeđen i smestaj. Neki poslodavci u mestima kao sto su NYC i Miami i nekim većim gradovima ne obezbeđuju smeštaj što znači da student mora da sam uz pomoć Interneta i nekoliko web sajtova pronađe smeštaj.

  • Koja je cena smeštaja?

    – Zavisi od poslodavca, prosečno troškovi smeštaja iznose 75-80USD nedeljno.

  • Kada se dobija radna ponuda?

    – Pre odlaska u SAD svaki učesnik programa dobija na svoje ime radnu ponudu sa detaljima o poslodavcu, vrsti posla, zaradi, smeštaju i dr.

Scroll